Ongewenst kinderloos

Zwanger worden en een kind krijgen, het lijkt de gewoonste zaak van de wereld. Bij sommigen is dit echter niet zo en wordt dit grote en diepe verlangen niet vervuld. Dit is een ingrijpend verlies dat een grote impact op je leven kan hebben.

Onzichtbaar verdriet

Overal zie je moeders en vaders met kleine kinderen. En jouw verwachtingen en ideeën over een leven met kinderen en jouw rol als moeder of vader zullen nooit werkelijkheid worden. Je bent verdrietig en rouwt om iets dat niet is geweest en nooit zal zijn. Een toekomst die al afgelopen lijkt te zijn nog voor die begonnen is. Met rouw die diep ingrijpt.

Het stille verdriet van een onvervulde kind-ouderwens is een onzichtbaar verdriet waar de buitenwereld vaak geen flauw benul van heeft. En soms negeert en zelfs ontkent.

Als je geen kinderen kunt krijgen terwijl je dat wel wilt, wordt je door de buitenwereld gezien als mensen zonder kinderen, in plaats van ouders met lege handen en armen.

Omgaan met deze onvervulde kinderwen

Het kan je helpen om dit verdriet in het licht te zetten en er met liefde, mildheid een aandacht naar te kijken.

Of je nu man of vrouw bent, single of in een relatie, of het nu gaat om een zeer moeizaam verlopend proces om zwanger te worden, of om het accepteren van het feit dat je definitief geen kinderen kunt krijgen of een partner hebt die geen kinderwens heeft, je bent welkom in mijn praktijk.

Het stille verdriet speelt ook bij ouders met een tweede (of derde) kinderwens die niet in vervulling gaat.

Ook voor alle vragen en issues rondom de kinderwens als vruchtbaarheidsproblemen en fertiliteitstrajecten kun je bij mij terecht.

Kleinkinderloosheid

Wanneer je ongewenst kinderloos blijft, zullen er ook geen kleinkinderen komen. Tenzij deze via de zijingang komen van je partner die al zelf al moeder of vader is.

Je maakt een nieuw rouwproces door als je (schoon)zussen en vriendinnen oma worden. Het is vaak de tweede keer dat je je realiseert dat jouw leven wéér ergens anders over gaat. Dat je als het ware weer op een zijspoor zit.”

Het contrast tussen wel en niet wordt opnieuw benadrukt: Je verdriet om het niet is nooit helemaal weg. Het blijft je leven lang een kwetsbaar stuk.

Verborgen verlies

Ook kleinkinderloosheid is een verborgen verlies.

Zowel bij kinderloosheid, als bij kleinkinderloosheid bied ik zorg op maat, afgestemd op jouw behoefte. Samen met jou of wanneer je met je partner wilt komen, bepalen we het tempo van de begeleiding op dat wat nodig is.

Wil je weten wat ik voor jou of jullie kan betekenen? Bel me voor een gratis kennismakingsgesprek