Esmeralda Jongmans

Psychosociale therapie

We kennen allemaal situaties en perioden in ons leven waarop we het even niet meer weten. We lopen vast, weten niet meer hoe we moeten handelen en we vragen ons af of het ooit weer goed komt. We zouden het graag anders willen, maar weten even niet hoe.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Ik voel me opgejaagd en ik kan me niet meer ontspannen.
  • Ik heb een gevoel van algehele vermoeidheid en leegte.
  • Ik ben vaak boos en geïrriteerd en ik begrijp niet waar dat vandaan komt.
  • Ik kan niet goed voor mijzelf opkomen, zeg vaak al ‘ja’ terwijl ik er geen zin in heb.
  • Ik ben overmatig bezorgd.
  • Ik loop steeds tegen dezelfde knelpunten aan in mijn privé en op mijn werk.
  • Ik wil graag meer en beter contact met anderen en (maar) ik weet niet hoe.
  • Ik hebt last van fysieke klachten en de huisarts kan mij niet helpen.
  • Ik denk regelmatig: ‘Is dit het nu?’

Psychosociale Therapie is een manier om te onderzoeken waarom je doet zoals je doet. Vaak handel je vanuit onbewuste en oude gewoontepatronen. Zodra je je hiervan bewust bent, kun je ervoor kiezen om het anders te aan doen. Anders doen leidt tot ander resultaat en daarmee verdwijnt het probleem vaak: het oorspronkelijke probleem wordt niet meer als probleem ervaren.

We gaan in gesprek

Er zijn veel verschillende soorten therapie. Ik bied een vorm van gestalttherapie. In mijn werkwijze staat de dialoog centraal. In gesprek gaan we samen onderzoeken waarom je doet zoals je doet, hoe het komt dat je steeds tegen dezelfde knelpunten aanloopt, hoe je jouw leven wilt vormgeven en wat daarbij belangrijk voor je is.

We blijven in het hier en nu

Gestalttherapie houdt zich niet bezig met het geven van verklaringen en het onmiddellijk oplossen van problemen. We gaan niet graven in in jouw verleden, maar blijven in het hier en nu. Je leert (weer) luisteren naar wat zich binnen jou aandient, naar wat bij jou op de voorgrond treedt. Je leert opnieuw je aandacht richten op wat je nu ervaart, voelt en denkt, op je lichaamssignalen, je woordkeuze en je stemgebruik. Door volle aandacht te geven aan de ervaring van het moment, wordt zichtbaar wat je dwarszit.

We sporen (onbewuste) belemmeringen op

Overtuigingen, gedrag en aanpassingen die in het verleden behulpzaam bleken, kunnen nu juist een sta-in-de-weg zijn en je belemmeren in je huidige bestaan. Op zich is niets mis met aanpassen, iedereen heeft dat ooit in meer of mindere mate moeten doen. Anders is het wanneer het je hindert om keuzes te maken die nu goed voor je zijn. Door de weg van buiten naar binnen te bewandelen begeleid ik je op de route van het bewust worden van je patronen en gedag en komt er ruimte om andere keuzes te maken.

Je ervaart weer innerlijke rust

Ik bied je een plek waar aandacht is voor wat op dit moment in je leven speelt, waar je je ruimte schept voor ontmoeten, ontdekken, ervaren en ontspannen, zodat je je innerlijke rust weer zult ervaren.